Uw zorg

Kinderen krijgen speels ziekenhuispaspoort

Liefst bij mama op schoot tijdens een prik? K3 in de oortjes om dat lastige onderzoek net iets minder lastig te maken? Chronisch zieke kinderen kunnen het voortaan zelf aangeven in hun ziekenhuispaspoort.

Artsen en verpleegkundigen hebben hun eigen methodes om moeilijke momenten tijdens een ziekenhuisbezoek te verzachten. Sinds kort is daar een nieuw instrument bijgekomen: een ziekenhuispaspoort voor kinderen met een chronische of langdurige ziekte. Het initiatief komt van pedagogisch medewerker Lotte Marnef.

Het resultaat is een compact, leuk boekje dat in een plastic hoesje past, zodat het op een officieel document lijkt. Kinderen kunnen er van alles in noteren: hoe ze reageren als ze bang zijn, wie ze op dat moment het liefst bij zich hebben, wat de zorgverlener kan doen om hen op hun gemak te stellen.

Achteraan zijn tips te vinden om moeilijke momenten te verzachten. Het paspoort mikt op kinderen van de lagereschoolleeftijd die voor hun ziekte regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn. Het is de bedoeling dat ze het boekje zelf voorleggen aan de zorgverlener.

Ziekenhuistijd leuker maken

Initiatieven om ziekenhuisverblijven voor kinderen aangenamer te maken, zijn met de jaren alleen maar belangrijker geworden. De aanstelling van een pedagogisch medewerker – intussen zijn het er twee – was op dat vlak ook een grote stap vooruit: zij organiseren voor de kinderen allerlei activiteiten die hun aandacht even afleiden van hun ziekte, zoals een theatervoorstelling of een optreden. Ook de oprichting van een kinderraad blijkt een schot in de roos.

Comfort van kind primeert

Zorg op kindermaat vraagt om een bepaalde ingesteldheid: het comfort van het kind primeert op dat van de zorgverlener. Ook het ziekenhuispaspoort vraagt een zekere tijdsinvestering. Maar Lotte verwacht dat die tijd zichzelf zal terugverdienen. “Als een kind minder angstig is, verloopt een onderzoek of prik vanzelf vlotter.”

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL UIT MAGUZA.