Uw zorg

UZA leidt als eerste klinische genetici op

In heel wat Europese landen bestaat de opleiding al, maar in België is het UZA het eerste centrum dat als stagedienst binnen de opleiding klinische genetica erkend wordt. De andere genetische centra volgen wellicht.

Tijdens een opleiding van zes jaar werken artsen vier jaar in een genetisch centrum en twee jaar in een andere discipline om hun blik te verruimen en klinische ervaring op te doen.

Patiënten die met deze opleiding geholpen zullen worden, zijn mensen die een bepaalde aandoening hebben en zich afvragen of deze een genetische oorzaak heeft, of mensen die zich zorgen maken over aandoeningen in de familie.

Inzicht in genetica kan ouders informatie geven over hun kind of over een volgende zwangerschap. Indien zwangerschap via ivf of kunstmatige bevruchting verloopt, dan kunnen de artsen de terugplaatsing in de baarmoeder de embryo’s testen op de aandoening en enkel de embryo’s terugplaatsen die de aandoening niet hebben. Maar dat gebeurt enkel om ernstige ziektes te voorkomen.  Een kindje met blauwe ogen en blond haar bestellen, dat is niet aan de orde.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL OP MAGUZA.