Onderzoek & opleiding

UZA en UAntwerpen ontdekken genen die leverkanker voorspellen

Leverkanker zit vaak in een vergevorderd stadium vooraleer het wordt ontdekt, wat de genezingskansen er allerminst op vooruithelpt. Onderzoekers aan de UA en het UZA ontdekten een set genen die kunnen voorspellen of een patiënt al dan niet leverkanker ontwikkelt.

Samen met experten biomedische datamining op UAntwerpen werd een computermodel op basis van artificiële intelligentie ontwikkeld waarin de graad van leverschade, de gegevens van een biopsie en de genetische informatie van een patiënt worden gebundeld. Zo kunnen de onderzoekers ruim acht jaar op voorhand patronen herkennen die zullen leiden tot de ontwikkeling van leverkanker.

Het doel is om op basis van de nieuwe inzichten een klinische test te ontwikkelen die een onderscheid maakt tussen patiënten die geen risico lopen op leverkanker en patiënten die wel leverkanker zullen ontwikkelen, zodat zij intensiever opgevolgd worden en er sneller ingegrepen kan worden.  Het onderzoek opent niet enkel mogelijkheden om leverkanker te gaan voorspellen, maar legt ook genen bloot die belangrijk zijn in de ontwikkeling van leverkanker. Verder onderzoek kan daarom ook leiden tot een technologie waarbij we deze genen kunnen ‘platleggen’, waardoor de ziekte zich niet kan ontwikkelen.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL OP MAGUZA.