Zes miljoen stalen in de Biobank Antwerpen
Op 18 december 2019 knipten we feestelijk het lintje door van de Biobank Antwerpen, een samenwerking tussen het UZA en UAntwerpen. Die bewaart lichaamsmateriaal dat uitsluitend wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.
6 miljoen stalen
In de Biobank Antwerpen worden stalen met menselijk lichaamsmateriaal bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers overal ter wereld kunnen een beroep doen op de databank en stalen opvragen om wetenschappelijk onderzoek te doen, bijvoorbeeld om de rol van een genetische merker bij darmkanker te ontrafelen.
Nieuw is de Biobank Antwerpen niet: ze bouwt onder meer voort op de Tumorbank, die al in 2009 was opgericht, in het kader van het Nationaal Kankerplan. In 2018 regelde een nieuw Koninklijk Besluit de werking van de biobanken. Arts-beheerder van de Biobank Antwerpen prof. dr. Manon Huizing: “We hebben onze bestaande collecties toen bij de overheid aangemeld als Biobank Antwerpen. De grote uitdaging was om de historische collecties lichaamsmateriaal, die her en der in het UZA en de UAntwerpen verspreid zitten, te registreren en te centraliseren. We weten nu precies wat waar zit, kunnen alles traceren en hanteren overal dezelfde kwaliteitsnormen.” Momenteel telt de Biobank zowat 6 miljoen stalen, verspreid over het UZA en de UAntwerpen.
Paradepaardje in de Biobank is de Askion, een volautomatisch systeem waarbij stalen door middel van stikstof onder extreem lage temperaturen van -150 tot -180 graden worden opgeslagen. Na een lange periode van voorbereiding en testfases kan die nu officieel in gebruik genomen worden. De stalen van meer dan achtduizend verschillende patiënten worden hierin opgeslagen.Dankzij de analyse van lichaamsmateriaal kunnen we blijven innoveren en nieuwe technieken en therapieën ontwikkelen waar de patiënt in de toekomst baat bij zal hebben.
Biobanknetwerken
De Biobank Antwerpen bouwt aan samenwerkingsverbanden met ziekenhuizen, universiteiten en commerciële partners in de ruime Antwerpse regio en maakt ook deel uit van het Belgische en het Europese netwerk van biobanken. Prof. dr. Elke Smits, liaison officer van het Clinical Research Center: “Voor relevant onderzoek hebben wetenschappers aan een paar stalen niet genoeg. Door regionaal en internationaal samen te werken met andere biobanken, creëren we samen de schaalgrootte die onderzoekers nodig hebben om statistisch relevant onderzoek te kunnen doen. En samen hanteren we dezelfde procedures voor dataverwerking, kwaliteitszorg en ethische afspraken.”
LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL OP MAGUZA.
BEKIJK OOK DE REPORTAGE OP ATV.