Uw zorg

Innovatieve behandeling emfyseem: klepjes die zieke longkwab afsluiten

Patiënten met de chronische longziekte emfyseem krijgen letterlijk meer ademruimte dankzij klepjes die de zieke longkwab afsluiten. In België passen nog maar enkele ziekenhuizen de techniek toe.

20 tot 25 % van de patiënten met chronisch obstructief longlijden (COPD) lijdt aan een ernstige vorm van emfyseem.  “Eenvoudig gesteld maakt die ziekte de longblaasjes kapot”, legt longarts dr. Xiang Hua Zhang uit. Emfyseempatiënten worden gaandeweg kortademig en kunnen nog maar weinig inspanningen aan. Medicatie om het ziekteproces stop te zetten, is er niet. Patiënten kunnen wel de symptomen verlichten met pufjes. Sommigen zijn afhankelijk van extra zuurstof.

Meer ruimte voor gezond weefsel

Zhang: “Als behandeling kan je de ziekste longkwab operatief verwijderen. Die operatie bestaat al tientallen jaren, maar niet alle patiënten komen ervoor in aanmerking.” De dienst longziekten introduceerde nu een nieuwe techniek, waarbij de arts zogenaamde endobronchiale valves of klepjes plaatst. “Die brengen we aan in de luchttakken die leiden naar de meest aangetaste longkwab’, verduidelijkt Zhang. “Het klepje is te vergelijken met een eenrichtingsventiel: er kan geen lucht meer in de longblaasjes, maar de lucht kan er wel nog uit.”

Sluipwegen opsporen

Een voordeel van de nieuwe techniek is dat hij ook mogelijk is als de zieke longblaasjes meer verspreid zitten, wat we homogeen emfyseem noemen. Bovendien is er geen operatie nodig: alles gebeurt via een bronchoscopie, waarbij de arts onder algemene verdoving een dun slangetje via de mond tot in de luchtwegen brengt. De plaatsing van de klepjes is een vrij eenvoudige ingreep, met een beperkt risico op complicaties. In België is er voorlopig geen terugbetaling. Het UZA financiert de behandeling daarom vanuit zijn Innovatiefonds.

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL UIT MAGUZA.