Onderzoek & opleiding

Spaanse pepers tegen lokale zenuwpijn? Pelican-studie vergelijkt medicaties

Naar schatting 6 tot 8 procent van de volwassenen heeft last van zenuwpijn. Deze pijn wordt meestal behandeld met orale medicatie, maar zijn die ook het meest efficiënt voor de patiënt? Het UZA trekt een vergelijkende studie om te onderzoeken of huidpleisters bij lokale zenuwpijn even goed werken.

Prof. dr. Guy Hans, coördinator van het multidisciplinair pijncentrum van het UZA: “Een duidelijke oorzaak voor de zenuwpijn is er nog altijd niet. Ook als de zenuw niet blijvend is aangetast, kan hij toch abnormaal blijven reageren.”

Niet groter dan A4’tje

Doorgaans wordt zenuwpijn behandeld met orale medicatie die inwerkt op het zenuwstelsel. De medicatie komt in de bloedbaan terecht en heeft effect op het hele lichaam, maar de werking is niet optimaal. Veel patiënten blijven nog met klachten zitten. “Recent zijn we twee types zenuwpijn gaan onderscheiden”, zegt prof. dr. Guy Hans. “Bij het ene type zijn de zenuwen op meerdere plaatsen in het lichaam aangedaan. Bij het tweede type blijft de zenuwpijn beperkt tot één huidzone die overeenstemt met de aangedane zenuw. Die pijnlijke huidzone is duidelijk afgebakend en niet groter dan een A4’tje. In dat geval hebben we het over gelokaliseerde neuropathie (LNP) of lokale zenuwpijn, waar de meeste patiënten van zenuwpijn toe behoren.”

Peper op de huid

Het onderscheid is belangrijk voor de behandeling. Bij lokale zenuwpijn bestaan er namelijk alternatieven voor de standaardmedicatie. Er kan op de pijnlijke huidzone een pleister worden aangebracht met lidocraïne of capsaïcine, een synthetische variant van het bestanddeel van Spaanse pepers.

De pleisters kunnen op zichzelf worden gebruikt of worden gecombineerd met lagere dosissen van de standaardmedicatie waardoor de patiënt geen of veel minder bijwerkingen heeft. Het gevolg: de patiënt ervaart een betere levenskwaliteit.

Veel wetenschappelijk onderzoek over de effectiviteit van de behandeling met pleisters is er nog niet. Daarom heeft het UZA met andere Belgische pijncentra een vergelijkende studie opgezet, de Pelican-studie. Tijdens deze studie worden drie geneesmiddelen met elkaar vergeleken:  een oraal systemisch middel, een pleister met lidocaïne en een pleister met capsaïcine.

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL UIT MAGUZA.