Onze medewerkers

Leren van elkaar tijdens leerwerkplekstages

In 2019 deden 75 studenten een leerwerkplekstage in het UZA. Tijdens deze verdiepende stage krijgen ze de kans om naast verpleegkundige zorg ook organisatorische vaardigheden onder de knie te krijgen. 

In 2019 zag de leerwerkplek voor onze studenten er niet anders uit dan andere jaren maar was de beleving wel anders. De leerwerkplekstage was immers niet langer het sluitstuk van de opleiding verpleegkunde, aangezien de cohorte van 2019 bijna allemaal studenten waren die als eerste de 4-jarige opleiding verpleegkunde gestart waren.  De leerwerkplekstage werd bewust in het 3e jaar verpleging gehouden.

De leerwerkplek blijft een ideale kans om verantwoordelijkheid en autonomie in de zorgcoördinatie op te nemen in een reële acute situatie. In 2019 waren er verschillende leerwerplekafdelingen met diverse niveaus van opleidingen verpleegkunde. Zo werd voor het eerst een leerwerkplekafdeling georganiseerd door een opleiding HBO-5 verpleegkunde van het Sint-Aloysiusinstutuut in Lier.

De leerwerkplek blijft een gesmaakte stagevorm, zowel bij studenten als bij mentoren. Het vergt veel inzet van mentoren en hoofdverpleegkundigen om de groep studenten professioneel te begeleiden en te coachen, maar de sterke groeicurve in het leerproces van de studenten geeft heel wat voldoening. Ook komen de leerwerkplekstudenten graag terug naar het UZA als jobstudent of voor hun stage in het 4e jaar.