Uw zorg

Veiliger en vrijer bevallen met nieuwe hightech sensor

Met een pleister die de elektrische signalen in de buik van een zwangere vrouw meet én analyseert, kunnen gynaecologen en verloskundigen de arbeid beter opvolgen. Het nieuwe systeem is veiliger en biedt meer comfort.

Momenteel zijn er twee opties om baby en moeder te monitoren tijdens de bevalling. Er zijn uitwendige sensoren om de spierspanning in de buik te meten en via geluidsgolven de hartslag van de baby op te volgen. De andere optie is een sensor die inwendig geplaatst wordt, op het hoofdje van het kind en in de baarmoederholte. Beide technieken hebben nadelen. Signalen kunnen wegvallen en een sensor in de baarmoederholte kan enkel indien de vliezen al gebroken zijn.

Elektrofysiologisch: altijd even helder

Met het Nemo Fetal Monitoring System is er nu een nieuwe techniek om moeder en baby op te volgen tijdens de arbeid. Een pleister die op de buik wordt geplakt, vangt elektrofysiologische signalen uit de buik op. Een computerprogramma analyseert de gegevens en haalt er de juiste informatie uit: de hartslag van het kind en de weeën. De techniek is betrouwbaarder, er is weinig signaalverlies en het signaal is zeer helder.

Meer bewegingsvrijheid

Bij vrouwen met overgewicht moeten de banden nog strakker aangespannen worden om een goed signaal te krijgen, wat helemaal niet comfortabel is. Volgens de wetenschappelijke literatuur hapert de registratie in 20 tot 40 procent van de gevallen. De nieuwe sensor is draadloos en plakt vast op de buik. “Dat geeft de vrouw veel meer bewegingsvrijheid, terwijl we toch constant kunnen blijven monitoren”, aldus prof. dr. Yves Jacquemyn, diensthoofd gynaecologie en verloskunde.

Slaapritme in de buik

In de toekomst biedt de techniek nog veel meer mogelijkheden. Uit de elektrofysiologische signalen kan via data-analyse nog meer informatie gehaald worden, zoals de hersenactiviteit of het slaapritme van het ongeboren kind.

Ook buiten het ziekenhuis?

Bij probleemzwangerschappen zou het systeem ook gebruikt kunnen worden om mensen gedurende een langere periode de klok rond op te volgen. Aangezien het systeem werkt met een draadloze computerverbinding, zou dat in principe ook kunnen van op afstand, bij de patiënt thuis bijvoorbeeld.

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL UIT MAGUZA.