Onze medewerkers

Hoe kleurt je dag? UZA ontwikkelt HR-tool om burn-out te voorkomen

Burn-out is een grote uitdaging voor de arbeidsmarkt, zeker in sectoren waar medewerkers onder druk en veel in contact staan met anderen. De gezondheidssector is er daar zeker één van. Daarom ontwikkelde het UZA in samenwerking met Trendhuis een innovatieve HR-tool om burn-out preventief aan te pakken.

Deze wetenschappelijk onderbouwde tool bestaat uit een online platform waarmee medewerkers gericht kunnen werken aan soft skills en hun werksituatie kunnen verbeteren. Zo is er een dagtest waarbij medewerkers aan de hand van een twintigtal laagdrempelige vragen kunnen ontdekken hoe hun dag kleurt: groen, roze, blauw, rood, oranje, grijs of zwart. Elk van de zeven kleuren komt overeen met een eigen analyse en tips op maat. Als er signalen zijn dat er echt een probleem is, verwijst de tool door naar de arbeidsgeneesheer, de vertrouwenspersoon of de HR-dienst.

De focus ligt op preventie, de tool pretendeert niet burn-out te kunnen oplossen. Door medewerkers bewust te maken van hun situatie, inzicht te geven en handvaten aan te reiken, helpt de tool medewerkers te groeien.