Onderzoek & opleiding

Blaaskanker opsporen in urine

Bij mensen met blaaskanker is het risico op herval groot. “We werken aan een nieuwe methode om de ziekte op te sporen via biomerkers in de urine”, zegt diensthoofd urologie prof. dr. Stefan De Wachter. “Dat is comfortabeler voor de patiënt en we kunnen de evolutie beter opvolgen.”

Het is van levensbelang om nieuwe tumoren zo snel mogelijk op te sporen. “Als we een tumor op tijd vinden, kunnen we hem nog lokaal verwijderen en is volledige genezing mogelijk”, zegt De Wachter. “Helaas is er vandaag niet één methode waarmee we alle tumoren kunnen vinden”, zegt De Wachter. “We combineren twee onderzoeken. We onderzoeken de cellen in de urine (cytologie) en doen gelijktijdig een onderzoek waarbij we met met een camera in de blaas kijken (cytoscopie).”

Eenvoudige urinetest

Om tumoren makkelijker op te sporen en het onderzoek aangenamer te maken voor de patiënt, gaat het UZA in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) op zoek naar een nieuwe methode om alle tumoren op te sporen via de urine. “Dat doen we via biomerkers”, zegt Inge Mertens, coördinator aan het VITO. Biomerkers zijn chemische stoffen die ‘verklikken’ dat een bepaalde kanker aanwezig is.

Over enkele maanden zouden de eerste resultaten bekend moeten zijn. “We hopen dat we voortaan via een eenvoudige urinetest zullen kunnen bepalen of iemand blaaskanker heeft”, zegt Eline Oeyen die het onderzoek uitvoert aan de Universiteit Antwerpen en VITO. Dat opent perspectieven. Mertens: “Het urine-onderzoek zou eventueel ook via de huisarts kunnen gebeuren. Het bespaart de patiënt een rit naar het ziekenhuis. Aangezien het minder lastig is voor de patiënt, zou je ook kunnen bekijken of je nog frequenter zou kunnen controleren, om herval nog sneller op te sporen.”

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL OP MAGUZA.