Uw zorg

Splinternieuwe afdeling voor maag-, darm- en leverziekten

Omdat patiënten met maag-, darm- en leverziekten vaak afspraken hebben op verschillende diensten, zitten al die diensten voortaan samen in één grote, vernieuwde afdeling. Zo kunnen specialisten vlotter overleggen en weten patiënten sneller waar ze aan toe zijn.

Begin mei verhuisde de dienst gastro-enterologie en hepatologie naar een nieuwe, aanzienlijk ruimere locatie op de eerste verdieping van het consultatieblok. En daar bleef het niet bij: ook de chirurgen van de diensten hepatobiliaire, transplantatie en endocriene heelkunde en abdominale, kinder- en plastische heelkunde houden voortaan daar hun raadpleging. Concreet betekent dit dat de patiënt minder vaak van de ene dienst naar de andere moet.

Iedereen in de buurt

De nieuwe organisatie maakt ook overleg tussen de artsen onderling gemakkelijker doordat iedereen in elkaars buurt zit. Prof. dr. Sven Francque, diensthoofd gastro-enterologie hepatologie, verwacht dat er op de nieuwe locatie ook meer gemeenschappelijke raadplegingen zullen komen.

Minder vaak naar operatiekwartier

Patiënten kunnen nu anesthesie krijgen op de afdeling zelf, die een eigen ontwaakzaal kreeg. Ook beschikt de dienst over nieuwe, volledig uitgeruste endoscopiezalen: daar vinden onder meer darmonderzoeken plaats. Daardoor kunnen meer procedures op de afdeling zelf gebeuren met als gevolg dat patiënten minder vaak naar het operatiekwartier moeten gaan.

Waar is de patiënt?

De nieuwe afdeling ziet er fris en eigentijds uit. Voor patiënten die voor langere behandelingen naar het ziekenhuis moeten komen, is het echt een verademing. “Zij ondergaan die therapie voortaan in comfortabelere omstandigheden, in een aangename en lichte ruimte”, aldus Francque.

Ook het digitale systeem om aangemelde patiënten op te volgen, is in een nieuw jasje gestoken. Hoofdverpleegkundige Martine Tuyaerts: “Elke zorgverlener weet voortaan op elk moment welke onderzoeken of raadplegingen een patiënt al gehad heeft en wat er op het programma staat.”

LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL UIT MAGUZA.